2022

ECOMEC

Una proposta de la Universitat Politècnica de Catalunya

.

La proposta ECOMEC fa visible la recerca en l’àmbit de l’Enginyeria Mecànica relacionada amb l’estalvi i la sostenibilitat energètica de processos industrials, problemàtica rellevant a solucionar abans del 2030 i contemplada dins els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
Es contemplen dues activitats. La primera és l’elaboració de 2 vídeos educatius penjats en diverses xarxes socials on es comparen casos industrials a nivell energètic de mecanismes equivalents per realitzar la mateixa tasca, es reflexiona al voltant d’aspectes relacionats amb la sostenibilitat i el paper qui hi pot jugar cadascú. L’enfocament és demostrar-ho mitjançant maquetes mecatròniques i amb models basats en aspectes nuclears de l’enginyeria mecànica inclosos en el currículum educatiu per obtenir idees d’ordres de magnitud. La segona activitat consisteix en l’elaboració de tutorials tipus fes-t’ho tu mateix per reproduir les maquetes dels vídeos però en format de baix cost.
La proposta està liderada per una investigadora en un àmbit STEAM amb poca presència femenina. Altres aspectes innovadors són el de plantejar-la sota el prisma d’un model de recerca en obert i compartit.

Ho pots trobar a:

Zonavideo UPC – Objectius de Desenvolupament Sostenible. Una mirada des de l’Enginyeria Mecànica 1: L’Enginyeria Mecànica i la seva relació amb els ODS

Zonavideo UPC – Objectius de Desenvolupament Sostenible. Una mirada des de l’Enginyeria Mecànica 2: L’Energia en l’àmbit de l’Enginyeria Mecànica

Zonavideo UPC – Objectius de Desenvolupament Sostenible. Una mirada des de l’Enginyeria Mecànica 3: La recerca en sostenibilitat del grup de recerca Centre de Disseny d’Equips Industrials – Dinàmica de Màquines (CDEI_DM)

Manuals fes-t’ho tu mateix que complementen els vídeos:

Manual 1: Fes-t’ho tu mateix. L’Experiment de la muntanya russa.

https://upcommons.upc.edu/handle/2117/389377

 Manual 2: Fes-t’ho tu mateix. Dues propostes d’aixafa llaunes.

https://upcommons.upc.edu/handle/2117/389381