2023

Metaestany

Una proposta de Núria Catalán

.

Els estanys juguen un paper central en el cicle del carboni (C) global, transformant, enterrant, emetent i transportant-lo en el seu pas des dels ecosistemes terrestres cap al mar. El C s’emet cap a l’atmosfera com a diòxid de carboni (CO2), el qual és un potent gas d’efecte hivernacle. Tot i la seva rellevància, encara no entenem el paper dels estanys com a fonts o embornals de CO2 i a més, aquest rol és inestable i susceptible de canviar degut al canvi climàtic. Altres impactes, com l’ús recreatiu dels estanys (per exemple per pesca), d’especial rellevància en una àrea concorreguda com els Pirineus, poden accelerar aquests efectes afectant el seu fràgil equilibri metabòlic.

METAESTANY vol adreçar aquest buit de coneixement mitjançant el seguiment del paper dels estanys del Pirineu com a fonts o embornals de CO2. Estudiarem dos estanys d’ús recreatiu contrastat generant mesures en continu del CO2 i l’O2 disponibles online junt amb un mòdul docent per a l’alumnat d’escoles i instituts regionals.

Tenim l´objectiu de conscienciar sobre com n’és d’important desenvolupar resiliència enfront el canvi global en els ecosistemes de muntanya, així com fomentar ments creatives que contribueixin a construir un nou model socio-ecològic.

Ho pots trobar a:

Kilian Jornet Foundation:

LACOS/METAESTANY